Gdzie jest stosowane kakao

Znajdując do zjedzenia czekoladę wielu ludzi nie ma świadomości, skąd biorą się niektóre jej składniki. Co prawda większość osób wie, że w skład każdej czekolady wchodzi jakaś ilość kakao, lecz mało osób wie, z jakiego obszaru dokładnie ono jest importowane, a co więcej jak będzie wyglądać sam krzew. Kakaowe drzewa są uprawiane w równikowym klimacie, w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. W tamtym klimacie znajdują się najbardziej odpowiednie warunki klimatyczne do tego, żeby ta delikatna roślina mogła wzrastać i owocować.

Obróbka zerwanych ziaren kakaowca to parę technologicznych procesów, w wyniku których dostaje się dwie podstawowe rzeczy, to znaczy kakaowe masło i miazgę, z jakich mieli się powszechnie znany kakaowy proszek. Najbardziej popularnym wyrobem który jest robiony z kakao jest czekolada, powstająca poprzez blanszowanie kakaowego masła, miazgi, cukru i mleka. W zależności od zastosowanego składu można rozróżnić parę różnych rodzajów czekolad.

Najchętniej wybierana przez dzieciaki, dzięki temu że słodka i smaczna, jest mleczna czekolada, która zawiera około trzydzieści procent masy kakaowej. Czekolady gorzkie i deserowe mają niekiedy do 80% kakaowej miazgi, a znacznie mniej cukrów, dzięki czemu są bardziej wytrawne i gorzkie, lecz dzięki temu znacznie zdrowsze. Biorąc do ręki czekoladę powinniśmy porządnie zobaczyć, jaką zawartość masy kakaowej ma w składzie, gdyż wytwórcy niekiedy lubią oszukiwać, znacznie zmniejszając ilość składników.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)