Gdzie jest stosowane kakao

Napisany przez dnia Maj 22, 2017 w Artykuły | Możliwość komentowania Gdzie jest stosowane kakao została wyłączona

Gdzie jest stosowane kakao

Znajdując do zjedzenia czekoladę wielu ludzi nie ma świadomości, skąd biorą się niektóre jej składniki. Co prawda większość osób wie, że w skład każdej czekolady wchodzi jakaś ilość kakao, lecz mało osób wie, z jakiego obszaru dokładnie ono jest importowane, a co więcej jak będzie wyglądać sam krzew. Kakaowe drzewa są uprawiane w równikowym klimacie, w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. W tamtym klimacie znajdują się najbardziej odpowiednie warunki klimatyczne do tego, żeby ta delikatna roślina mogła wzrastać i owocować.

Obróbka zerwanych ziaren kakaowca to parę technologicznych procesów, w wyniku których dostaje się dwie podstawowe rzeczy, to znaczy kakaowe masło i miazgę, z jakich mieli się powszechnie znany kakaowy proszek. Najbardziej popularnym wyrobem który jest robiony z kakao jest czekolada, powstająca poprzez blanszowanie kakaowego masła, miazgi, cukru i mleka. W zależności od zastosowanego składu można rozróżnić parę różnych rodzajów czekolad.

Najchętniej wybierana przez dzieciaki, dzięki temu że słodka i smaczna, jest mleczna czekolada, która zawiera około trzydzieści procent masy kakaowej. Czekolady gorzkie i deserowe mają niekiedy do 80% kakaowej miazgi, a znacznie mniej cukrów, dzięki czemu są bardziej wytrawne i gorzkie, lecz dzięki temu znacznie zdrowsze. Biorąc do ręki czekoladę powinniśmy porządnie zobaczyć, jaką zawartość masy kakaowej ma w składzie, gdyż wytwórcy niekiedy lubią oszukiwać, znacznie zmniejszając ilość składników.

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów )
VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0 (z 0 głosów)